Papierafval

Lees verder

Holle Bolle Gijs in de Efteling maakt er geen probleem van als er een plastic beker in zijn mond gaat. Hij zegt dan wel “papier hier” maar hij bedankt je vriendelijk voor alle soorten rommel. De ophaaldienst voor papier en karton is wel kritisch en laat kartonnen dozen met piepschuim gewoon op straat staan. Wat valt er onder papierafval? Dat is soms lastig om te bepalen. Wat wel en niet in de papier afvalbak mag lees je op deze pagina. Heb je grote hoeveelheden papier en karton om te verwerken? Dan kun je bij rolcontainerservice.nl.nl terecht, wij verhuren ook containers voor papier afval.

Papier (niet) hier

In Nederland wordt zo’n 75 procent van het papier afval netjes gescheiden. Dit zorgt ervoor dat recycling bedrijven hier weer nieuwe producten van kunnen maken. Wat hoort bij papierafval? De meest voorkomende soorten papierafval zijn:

  • Kranten
  • Tijdschriften
  • Dozen
  • Verpakkingen
  • WC rollen
  • Keukenpapier rollen

Dit afval mag in principe gewoon in de papier afvalbak. In een aantal gemeenten wordt dit opgehaald, het is ook mogelijk dat je dit zelf moet aanbieden in een afvalcontainer. Als je een folderpakket binnenkrijgt met plastic folie verwijder deze folie dan voordat het in de papierbak gaat. Als je van grote dozen of grote stukken karton af wilt komen scheur het dan eerst in kleinere delen. Uiteraard kun je oude dozen gebruiken om kleiner afval van papier en karton in te doen. Heb je veel afval? Dan kun je bij rolcontainerservice.nl.nl een container huren voor dit soort afval. Dat is goedkoper dan het afvoeren als restafval. Lees op de website meer over de verschillende soorten afval en de tarieven per container.

Papier of plastic?

In winkels kun je steeds vaker kiezen voor verpakkingen van papier of plastic. Ook bij het kiezen van winkels en webshops kun je een bijdrage leveren aan het milieu en jouw persoonlijke afvalverwerking. Sommige winkels gebruiken veel plastic zakken terwijl andere winkels papieren zakken of herbruikbare kratten gebruiken. Hoe zit het eigenlijk met geplastificeerd papier afval zoals melkpakken en andere verpakkingen voor vloeistoffen?

Melk, sap, frisdranken en ook wijn wordt in kartonnen pakken verkocht. Op zich is het een goede zaak om papierafval van karton te gebruiken. Pakken zijn eenvoudig stapelbaar, ze breken niet snel, zorgen voor een lange houdbaarheid en zijn licht van gewicht. Dit zijn voordelen die vanaf de fabriek tot bij het papier ophalen van pas komen. Maar is een drinkpak papier of plastic en wat hoort bij papierafval?

De meeste pakken hebben een coating van plastic zodat het papier niet in aanraking komt met vloeistoffen. Dit geldt zowel voor de binnen- als buitenzijde van de verpakking. Dit afval wordt PDB genoemd wat staat voor Plastic, Blik en Drinkpakken. Per gemeente kan het beleid iets afwijken. Zo is het mogelijk dat je deze producten samen mag aanbieden in een afvalcontainer. Pakken horen in ieder geval niet thuis in containers voor papierafval. Wat gebeurt er dan met deze verpakkingen na inzameling? De grondstoffen worden gescheiden waarna papier en plastic los verwerkt worden tot nieuwe producten. Bij papierafval ophalen is het daarom van belang dat je alleen producten van alleen papier en karton aanbiedt. Anders heeft het verwerkingsbedrijf meer moeite om alles te recyclen en je loopt het risico dat jouw krat aan de straat niet geleegd wordt. Rolcontainerservice.nl.nl verhuurt containers voor papierafval, piepschuim en andere materialen.

Wat valt onder papierafval?

Onder papierafval valt afval dat geheel samengesteld is van papier en/of karton. Als er daarnaast andere materialen worden gebruikt zoals plastic dan moet het via de restafvalbak worden afgevoerd. Soms kan papier van een plastic verpakking worden gescheiden, denk aan een verpakking met kartonnen achterzijde met daarop plastic.

Wat hoort bij papierafval?

Je kunt kranten en tijdschriften in de papierbak doen, een uitzondering zijn luxe glossy magazines die met twee lagen geplastificeerd zijn. In dat geval moet het tijdschrift via het restafval worden afgevoerd. Bij rolcontainerservice.nl.nl kun je ook voor restafval een container huren. De kosten per m3 liggen hoger dan voor een papiercontainer omdat er meer verwerkingstijd nodig is bij inzamelen.

Heeft u vragen?
Onze klantenservice staat voor u klaar:
085 - 029 24 12 & [email protected]